a.readmore { /* CSS properties go here */ }

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΚΥΛΟΥ "ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ...ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ''


Αγαπητά μέλη, συμπολίτες και φίλοι

Δηλώστε συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Υπάρχουν ακόμα τέσσερις (4) θέσεις κενές.
 
Οι σκύλοι συντροφιάς είναι σε θέση να συμβάλλουν θετικά σε ορισμένες πτυχές της υγείας του ανθρώπου, όπως επίσης και στην ψυχολογική ευεξία του. Με τα χρόνια, η έρευνα έχει δείξει ότι τα ζώα, και ιδιαίτερα οι σκύλοι, μπορεί να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση στρεσογόνων γεγονότων στη ζωή (π.χ. πένθος, διαζύγιο), στη μείωση του επιπέδου του άγχους, της μοναξιάς και της κατάθλιψης (Garrity et al., 1989) και να ενισχύσουν τα συναισθήματα της αυτονομίας, της ικανότητας και της αυτοεκτίμησης (Beck & Katcher, 1983, Kidd & Kidd, 1985, Levinson, 1972, Robin &  ten Bensel, 1985, Triebenbacher, 1998).

Σχετικές έρευνες με κατοικίδια ζώα σε αυτόν τον τομέα έχουν αποδείξει ότι  η σχέση ανθρώπου-σκύλου μπορεί όχι μόνο να παρέχει συναισθηματική βοήθεια αλλά και να αυξήσει την αντίληψή του πρώτου για τις έννοιες της αγάπης και της συντροφικότητας. Τα ζώα μπορούν επίσης να έχουν θετική επίδραση στο να κάνουν ένα άτομο να λειτουργεί με υπομονή και να καταβάλει προσπάθεια προκειμένου να πετύχει το στόχο του. Τα προγράμματα Παρέμβασης με τη Βοήθεια Ζώου φαίνεται να έχουν θετικές επιδράσεις και στην αίσθηση ευθύνης, στην αυτοπεποίθηση και στην προώθηση της κοινωνικότητας, της συνεργασίας, καθώς και της φιλίας  (Endenburg και Baarda 1995, Morrow 1998, Paul και Serpell 1993). 

Το πρόγραμμα Παρέμβασης με τη Βοήθεια Σκύλου "Γνωρίζω τον εαυτό μου...γνωρίζοντας τον σκύλο'' έχει ως στόχο μέσω συγκεκριμένων ομαδικών βιωματικών συνεδριών με την παρουσία σκύλου, να αποκαλυφθούν οι ομοιότητες μεταξύ των ανθρώπων της ομάδας, επιτρέποντας έτσι στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις ελπίδες όλων των συμμετεχόντων να αποκαλυφθούν (Sociodrama and Collective Trauma,2007).  

Την επιμέλεια του συγκεκριμένου προγράμματος, υπό την αιγίδα του Συλλόγου μας "Δαφναίος Απόλλων'', έχουν οι κάτωθι:

κα Κονταρίνη Αικατερίνη: Παιδαγωγός - Ψυχοθεραπεύτρια, Κοινωνικοθεραπεύτρια- Ψυχοδραματίστρια, Θεραπεύτρια σε Θεραπευτική Κοινότητα στο Ανοικτό Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο, μέλος της Εταιρείας Θεραπευτών Κοινότητας, Κοινωνικοθεραπείας και Ψυχοδράματος και μέλος της Εταιρείας Θεραπείας Οικογένειας.

κα Dragana Cogic Μαρίνογλου: Κλινική Ψυχολόγος, MSc, Ψυχοθεραπεύτρια - Ψυχοδραματίστρια απόφοιτη του Ανοικτού Ψυχοθεραπευτικού Κέντρου (www.dpsychotherapy.gr)

κ. Χανιωτάκης Ιωάννης: Αξιωματικός Κτηνίατρος της Πολεμικής Αεροπορίας, Διδάκτορας Ιατρικής Σχολής Αθηνών, χειριστής σκύλου παρέμβασης (www.kynosnous.gr). 

Αζόρ:  Σκύλος Παρέμβασης, Ημίαιμος φυλής Epagniel Breton.




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου